7 JULFAROR FÖR DIN HUND! 

tre hundar framför en julgran   

Äntligen är det dags för jul igen! Vi myser, umgås med hela familjen och byter presenter. Men glöm inte bort familjens älskade husdjur i julruschen!
Nedan har vi samlat 7 tips för att hundsäkra hemmet under julen och skapa det bästa förutsättningarna för ett mysigt julfirande. 

 

GOD JUL önskar vi på Dogman!  

 

7 julfaror för din hund

Under julen vill man gärna kunna slappna av och umgås med familj och vänner, helst utan att vara bekymrad över att familjens hund hittar på hyss eller råkar ut för någon olycka. Det kan vara svårt att hinna med att övervaka hunden samtidigt som man ska laga mat, pynta julgranen, slå in paket och mitt i alltihop kommer även släkt och vänner på besök. Risken är stor att obevakade och lättåtkomliga matrester, kakfat och godisskålar blir en lätt match för din busiga och matglada vän som då kan få tråkiga konsekvenser. Ännu värre kan det bli med levande ljus som kan vältas av en viftande svans eller paketsnören som slukas och fastnar i magen med förödande utgång. Men bara lugn, vi har samlat sju snabba tips nedan för att förenkla julen för dig som hundägare. 

 

1. Säkra julgranen och juldekorationerna.

Tänk på att säkra julgranen så att hunden inte kan välta den och kom ihåg att hänga juldekorationerna så högt som möjligt om du har en nyfiken hund. Ödelagda julkulor och glitter kan skära hunden i munnen, på tassarna och i hals/mage om hunden skulle få för sig att svälja det. Tänk även på att inte ha växtnäring i vattnet i julgransfoten om det finns risk för att hunden skulle dricka ur den. 

 

2. Giftiga julblommor. 

Glöm inte bort att det finns många julblommor som är giftiga för hundar om du har en tugg-glad prick hemma. Några av dessa är: Amaryllis, julstjärnor, hyacint, liljor och oleander. Placera dessa oåtkomligt för att minska risken för förgiftning. 

 

3. Julmat är för människor - INTE hundar!

Mycket av julmaten är både salt och fet, något som våra hundar inte tåler lika bra som vi människor. För mycket fett kan ge akuta problem med bukspottkörteln - något som både är smärtsamt och farligt. 
Några saker du inte ska ge din hund är pepparkakor, fikon, blåmögelost, korinter, russin, nötter (speciellt skalen då de kan fastna i tarmen) och jäsande degar som, om de slukas hela, kan orsaka alkoholförgiftning.

 

4. Levande ljus och ljusslingor. 

Det finns många valpar (och även äldre hundar) som är glada i att tugga på det mesta. Håll ljusslingor och ledningar borta från hunden, placera de oåtkomligt. Tänk på att inte placera några levande ljus så att de kan kommas åt av en viftande svans och var noga med att släcka ALLA ljus när ni lämnar huset eller går och lägger er! 

 

5. Inget ätbart under julgranen.

Undvik ätbara julklappar som chokladaskar och se till att ta bort julklappspapper och snören så fort ni öppnat julklapparna. Presentsnören är en av de vanligaste orsakerna till att hundar behöver opereras under julen. Snörerna kan orsaka stopp i tarmarna!

 

6. Choklad och xylitol - en livsfarlig frestelse. 

Choklad med högt kakoinnehåll kan vara livsfarligt för en hund. Choklad innehåller teobromin som är ett ämne som påverkar hjärtat. Om en hund på 10kg äter över 12-40g mörkchoklad kan det vara väldigt farligt. För en 20kg hund motsvarar mängden ca 80g. För ljus choklad ligger gränsen på ca 100g för en hund på 20 kg. 

Xylitol är ett sötningsmedel som kan hittas i ex. godis, halstabletter, tuggummi, glass och kakor. Det påverkar hundens blocksockernivå. Två små tuggbitar kan vara livsfarligt för en hund som väger 10 kg. 

 

7. Lär dina gäster hundvett.

Många älskar hundar och vill gärna flörta in sig extra med godbitar och snacks. Ta fram hundgodis och säg ifrån att detta kan ges till hunden och INGET annat! 
Håll ett öga på din hund, även om den är världens snällaste kan den bli trött, rädd eller irriterad av för mycket uppmärksamhet. Det är ditt ansvar att hunden känner sig trygg. Tänk även på att folk som inte själv har hund kan enkelt glömma att stänga dörrar, grindar eller låta handväskan ligga öppen med choklad, tuggumi eller mediciner. 

 

Sist men inte minst, glöm inte bort din hund! 

Jul och julledighet innebär förhoppningsvis mer tid tillsammans med din hund, men om det är en stressande jul med många "måsten" är det lätt att hunden kommer i andra hand. Glöm inte att ge din hund uppmärksamhet och minst lika många promenader som den brukar få - ta gärna med familj och vänner på promenaderna. 

 

Julklappstips

Missa inte våra söta julleksaker med pipljud! Den perfekta gåvan till din hund.

glad hund med rosett

 GOD JUL! <3

 hundvalp med röd tomteluva